your logo

sarah_kay_GD_medium

WC1 Japanese Courtyard

The Brief

The brief was to adapt an existing courtyard to improve the entertainment space and views from the apartment for my clients, a retired couple.

 

 

 

 

 

The Solution

My design seeks to make a more usuable space by remodelling some key aspects and the clever use of mirrors to give the illusion of space.  The materials and planting is influenced by a Japanese style which complements the size and aspect of the site.

The existing pergola was simplified and modernised in cedar with stainless steel trellis providing a framework for mature Trachelospernum and Clematis Armandii climber. This along with some large bespoke mirrors which reflect the curve of the windows offer interesting views from the apartment and around the garden.

The space created by the smaller pergola allowed for a new circular patio on which a small table and chairs will be sited and a Japaneses style granite water bowl feature with kneeling stone graduating in size to the scottish pebble floor.

A corten steel screen provides privacy from the road and a Kamado style bbq was built next to the main patio.

The planting complements the existing mature Acer and Dicksonian Tree Fern, with Hydrangeas, Ferns, Geraniums and Ophiopogon provided interesting foliage with seasonal bursts of colour.

A Viburnum plicatum 'Kilamanjaro' provides a stunning focal point for the corner of the main patio and is surrounded by evergreen fragrant climbers.